Olin alle 25-vuotias nuorehko työntekijä (3-4vuotta sitten) ja olen aina pitänyt pukeutumisesta. Olen perinteisellä business-alalla, jolla pukeutuminen on suotavaa asiakkaan luottamuksenkin vuoksi.

Hr-päälikkö (nainen) jostain syystä kävi välillä töissä huomauttelemassa liian avarasta kaula-aukoista, etenkin meille nuorille naisille työpaikassa. Ihmettelin tätä, ja etenkin kun mitenkään en ’antaumuksellisia’/avonaisia vaatteita pitänyt, mutta en telttojakaan. Alalla on suhteessamme vähemmän miehiä, ja he etenevät jostain syystä järjettömän nopeasti johtotehtäviin. Erään (nais)esimiehen mukaan ”miehet osaavat nuolla röyhkeämmin oikeaa persettä” (tämän toteamuksen kuulin muutama viikko sitten). Olin huomannut, että hr-päällikkömme viihtyy vähän turhankin hyvin varatoimitusjohtajamme kanssa, ja ihmettelin tätä yrityskulttuuria.Mietin, että kuvittelenko.

Aikaa kului ja meillä oli eräänä kesäiltana eläkkeelle jääneen esimieheni läksiäiset, ja lähdimme porukalla jatkoille eräälle terassille. Kaikki olimme kesävaatteisiin lämpimänä päivänä pukeutuneet. Yrityksemme varatoimitusjohtaja(mies) oli käyttäytynyt jo aiemmin hieman turhan tuttavallisesti, vaikka mm. puhuin avoimesti onnellisesta parisuhteestani. Toki aina olen ystävällinen, toisaalta myös nauravainen. Ulkopuolisesta rohkea ja itsevarmakin. Lisäksi hyvin urakeskeinen.

Menimme jatkamaan kaupunkiin. Tiesin, että en kauhean kauaa viivy porukan kanssa jatkoilla vaan jatkan työpaikan ulkopuolisten kavereideni seuraan toiseen paikkaan (tiesin heidän olevan liikkeellä). Etenkin kun työporukka oli jo varsin hyvissä jo.

Istuimme työporukalla pitkillä kesäterassin (pirtin)penkeillä ja varatoimitusjohtaja tuli istumaan viereeni aivan kuin sattumalta ja ’pakon sanelemana’ hinautui yhä lähemmäksi, vaikka itse omalla käyttäytymiselläni yritin viestiä muuta menemällä yhä lähemmäksi keskustelemaan pöydän toisella puolella olevalle työkaverille(nainen). Kaikki muut (nais)työkaverit vain naureskelivat tälle humalaiselle huonosti käyttäytyvälle varatj: lle vaikka yritin hakea katseella heiltä apua.

Vissiinkin tämä käytös oli tuttua muille, ja laittoivat lähentymisyritykset varatj:n kännin piikkiin. Varatj oli aiemmin jo hivellyt ja mittaillut kuin käärme muotojani ja lopulta otti pakarastani kiinni. Hinauduin yhä lähemmäksi toiselle puolellani istuvaa kaveria, ja sanoin lopeta, mutta hän ei lopettanut kuin hetkeksi. Laitoin puolisolleni viestiä, että tulisitko esittäytymään työkavereilleni ja pian puolisoni tuli meidän taakse, kun varatj oli mittailemassa ja miettimässä seuraavaa liikettään. Puolisoni tuli taakseni minun ja Varatj:n ’väliin’ ja totesi varsin kovaa ääneen ”hyvää iltaa ja mitäpäs täällä tapahtuu, ja kuka sinä olet”. Varatj meni aivan noloksi, ja yritti ymistä esitellessäni puolisolleni : ”öööööö….me ollaan ihan vain työkavereita” ja nopeasti hinautui kauemmaksi minusta. Tässä vaiheessa nousin ja lähdin jatkamaan pois muiden kavereideni luokse, pois työporukan luota. Työporukka alkoi tosiaan vain naureskelemaan kovaan ääneen tilannetta.

Jätin vielä tavarani työporukkani luo ja hain ne pöydän päästä hetken kuluttua, niin hr-päällikkömme kysyi minulta: ”Oliko hän sun poikaystävä?” Totesin:”On, tai tuleva puolisoni itseasiassa”. Hr:”Oletko lähdössä?” Minä:”juu” Hr:”NO HYVÄ”.

Se minkä vuoksi haluan nostaa tämän tilanteen on, että itseäni vain loukkaa ja oksettaa niin paljon, että joku vanha ukko käyttää valtaansa väärin, mutta myös ympärillä olevat naiset, jotka eivät puutu ja tue minua asiassa (olin vain (nuori)työntekijä, mies kumminkin johtaja). Tittelien ei pitäisi vaikuttaa siihen miten voimme puuttua asiaan.

Toisaalta muutamille harvoille miestyöntekijöille tämä huono käytös oli kuin lupa toimia samaan tapaan, koska kulttuuri on avoimesti tämä. Kännissä läpällä tämä on ’sallittua’ johtajatasollakin. Ja kaikki tapahtui vuonna 2013. Erona toki muiden tarinoihin, että hän ei suinkaan päässyt loppuun saakka, mutta puolisoni oli tämän lopun todistamassa ja totesi käytöksen erittäin asiattomaksi. Tämän sorttista käytöstä oli ollut aiemminkin, mutta puolisoni väliintulo onneksi sai varatj:n ymmärtämään,etten ole lähdössä hänen leikkiinsä mukaan.

Toivottavasti nämä kokemukset esimiehistä on vain mätiä munia isossa porukassa. Lisäksi tämä lähiaikana kuulemani kommentti miesten etenemisestä röyhkeämmällä perseen nuolemisella. Yritän näin ainakin uskoa ja uskotella itselleni. Emmehän käytä valtaamme väärin ja etenkään olla toisillemme susia.