Haluan kertoa tarinani anonyymisti, koska mies voi muuten olla tunnistettavissa. En myöskään halua, että monet miehet, joiden kanssa olen työskennellyt, joutuisivat epäilyn alle, jos kertoisin omalla nimelläni asiasta.

Työskentelin lapsena näyttelijänä esimerkiksi televisio-ohjelmissa. Olin 15-16-vuotias, kun kuvasimme yhtä sarjaa vuoden ajan. Noin puolet tästä ajasta jouduin työskentelemään äänimiehen kanssa, jonka kanssa seksuaalisen häirinnän juuri oli mikrofoni, joka kiinnitetään ihoon tai paitaan, jossa on pitkä piuha ja lähetin oli nilkassa tai joskus housujen takaosassa tai lanteilla. Hän pakotti minut toistuvasti riisuutumaan alusvaatteisilleni, koska hän halusi teipata mikrofonipiuhan kiinni hyvin, hyvin huolellisesti ensin jalkaani pitkin, sitten vatsaani ja lopulta kiinnittää sen rintaliiveihini tai rintakehääni. Aiemmissa töissäni piuha oli harvoin tarvinnut teipata ja silloinkin olin saanut tehdä sen itse, usein suljetun oven takana tai naisäänittäjän kanssa.

Tilanteet olivat ahdistavia. Seisoin keski-ikäisen miehen edessä yksin pelkissä alusvaatteissa monta kertaa viikossa ja hän pujotteli piuhaa iholleni. Olin ainoa näyttelijä, jonka tarvitsi käyttää langatonta mikrofonia ja mikrofoni kiinnitettiin vain tilanteissa, joissa olin yksin. Olin produktion ainoa alaikäinen nöyttelijä, kaikki muut olivat aikuisia. Mikäli kysyin mikrofonin tarpeesta muiden työryhmäläisten edessä, äänimies totesi, että puomi riittää hyvin poimimaan ääneni tässä kohtauksessa. Jossain vaiheessa kävi ilmi, ettei minuun teipattu mikrofoni oikeastaan juurikaan ollut edes päällä. Sitä oli lähinnä huvikseen teippailtu minuun. Tämän tajuttuani pyrin pysymään aina jossain missä oli muita ihmisiä, vaikka olisin halunnut lukea tai tehdä läksyjä kuvaustauoillani.

Viimeinen silaus oli, että kuvausten kesken järjestetyissä juhlissa hän pakotti minut seinää vasten käsiensä väliin eikä päästänyt poistumaan. En muista mitä kaikkea hän kuiski ja mihin hän koski, muistan vain etten pystynyt liikkumaan. Tuolloin onneksi paikalle sattui vastanäyttelijäni, joka heitti miehen pois päältäni ja rohkaisi minua kertomaan tapahtuneesta tuottajille. Äänimies poistettiin produktiosta. Aikuisiällä muistan kuukausia kestäneen ahdistelun ja siitä aiheutuneen ahdistuksen.

Olen kohdannut tuon jälkeenkin (ja ennenkin) paljon seksuaalista ahdistelua ja väkivaltaakin, mutta tämä kyseinen tapaus painaa ja hävettää minua eniten. Koen voimattomuutta, kun muistan koko ihmisen, vaikken edes enää muista hänen nimeään. Minua on harmittanut myös, että kun olen viimein yli 15 vuoden jälkeen uskaltanut kertoa asiasta muutamille läheisilleni nyt #metoo-kampanjan jälkeen, hyvin harva on osoittanut minulle tukea. Veljeni ja yksi ystäväni onneksi ovat sanoneet asian olevan kamala. Huomaan, että haluaisin halauksen, jota kukaan ei tunnu haluavan antaa minulle.