Liftasin vähän yli parikymppisenä yksin Itä-Suomesta kohti länsirannikkoa. Pian Varkauden jälkeen mut otettiin kyytiin sellaseen ”jenkkipakuun”, joka oli täynnä ikäisiäni kundeja. Istuin siellä takaosassa heidän joukossaan ihan hyvässä hengessä, kunnes yhtäkkiä kuski iski nastan lautaan ja ilmoitti muille kovaan ääneen: ”Nyt raiskataan toi tyttö”.

En suoraan sanottuna muista omaa just sen hetkistä fiilistäni, enemmän keskityin niiden muiden tyyppien kauhuun ja vahvaan kieltäytymiseen; niillä muilla ei ollut mitään aikeita lähteä toteuttamaan tätä kuskin päähänpistoa. Aika pian pääsin jäämään auton kyydistä pois, siinä vaiheessa tunnelma oli autossa hyvin häkeltynyt. Liftasin vielä loppumatkan kotiin, mutta en muistaakseni sen jälkeen enää koskaan liftannut.

Tunnen suoranaista raivoa, kun liftaamisesta puhuttaessa usein aina löytyy joku, joka on sitä mieltä, että ”liftaajien, varsinkin yksinäisten naisten, pitäis käyttää järkeään, eikä lähteä siihen hommaan, kun jos vaikka jotain käy”. Paljastava pukeutuminen, alkoholi, liftaaminen, pimeä puisto – juu, ainahan näitä oikeutuksia seksuaaliselle ahdistelulle ja raiskaukselle löytyy.