Olen aktiivinen musiikkialalla, ja olen soittanut erinäisissä bändeissä useita vuosia. On tullut hyvin selväksi, ettei naisten kuuluisi eräiden miesten mielestä saada ääntänsä kuuluviin, varsinkaan rock-musiikissa. Olen ymmärtänyt, että se  osittain tietty tapa dominoida ja saada meidät epävarmoiksi ja ”savustaa” meidät ”miesten alalta” pois. Pitää olla todella suuri palo rock-musiikkia kohtaan, jotta jaksaa naisena sitä vuodesta toiseen soittaa.

Osassa tapauksia kyse voi olla myös vain todella kömpelöistä kehumis- tai keskusteluyrityksistä. Seuraavat kommentit ja tapahtumat ovat joka tapauksessa jääneet elävästi mieleen:

”Voisit kohdella minun penistä niinkuin kohtelet tuota bassoa.” – Mies keikan jälkeen

”Lähetin teidän sähköpostiin muutama keikkakuvan.” – Mies keikan jälkeen. Sähköpostiin tulee kuvia mm. perseestäni. Ei ole edes keikkakuvia, vaan kuvattu bäkkäriltä aidan läpi.

”Ette tule ikinä breikkaamaan tuolla biisillä. Jos sinulla olisi ollut videossa stringit, biisi olisi ehkä breikannut.” – Miespuolinen kannattaja

”Siinä sinä vaan keikistelet pikkumustassasi ja luulet olevasi jotain” – Miespuolinen muusikko, joka ei kestänyt kun sivullinen kehui soittoani eikä  huomioinut miespuolista muusikkoa ollenkaan.

”Ne otti sinut bändiin, jotta saisivat lavalle hyvän perseen.” – Bändin ex-soittaja (mies), jonka tilalle minut värvättiin.

”Pääsette keikalle paikkaan X, jos valokuvaajakaverini saa ensin  ottaa teistä alastonkuvia” – Musiikkialan ammattilainen

”Katson tässä profiilikuviasi ja runkkaan” – Pikaviesti muusikkotutulta facebookissa

– Tuntematon henkilö lataa facebookiin keikkakuvan, jossa olen selin kameralle. Kommenteissa keskustellaan perseestäni.

– Bändi soundcheckaa ja kumarrumme säätämään laitteistoa. Baarissa istuva keski-ikäinen mies huutelee pitkään ja äänekkäästi kommentteja meidän perseistämme. Baarin henkilökunta ei reagoi tilanteeseen mitenkään.

– Mies eturivissä näyttää jatkuvasti penistään bändini keikan aikana.

– Melkeinpä joka keikan jälkeen tulee porukkaa lääpimään. Olen vetänyt oma rajani halimisessa, mutta sekin tuntuu välillä vastenmieliseltä. Jotkut pyytävät pusua, eivätkä tahdo ymmärtää, kun sanon ei. Menee jankuttamiseksi. Tuntuu rasittavalta ja ällöttävältä.

– Bändiin tuli uusi soittaja (mies). Kerran keikan jälkeen menin heti nukkumaan hotelliin, johon bändi oli majoittuneena neljän hengen huoneeseen. Muut jäivät vielä keikkapaikalle juhlimaan, itse olin selvinpäin. Heräsin aamulla siihen, että tämä mies ”lusikoi” minut ja hänen kätensä on minun paitani alla. Nostan hänen kätensä pois mutta hän laittaa sen sinne uudestaan, ja alkaa viedä kätensä alaspäin pikkuhousuihini. Poistuin hotellista ja istuin jossain mäkkärillä kunnes bändi oli valmis lähtemään kotiin.

En ikinä puhunut bändille asiasta, koska mies oli meidän toisen bändijäsenen hyvä kaveri, enkä jaksanut käsitellä draamaa ja pelkäsin, ettei kukaan uskoisi minua. Mies ei pyytänyt tapahtunutta ikinä minulta edes anteeksi, oli vain niin kuin ei mitään. Minua ahdisti, ja kesti monta kuukautta ennen kuin uskalsin kertoa tapahtuneesta edes parhaalle kaverilleni. Pelkäsin sen jälkeen lähteä bändin kanssa keikalle aina siihen kunnes mies väistyi toisen soittajan tieltä.