Suurin osa omista kokemuksistani on ns harmittomia, ja olen ajatellut ettei niitä tarvitse kirjoittaa tänne koska ne eivät ole yhtä pahoja kuin monen muun kokemat tapahtumat. Kuitenkin nekin ovat esimerkkejä siitä, miten häikäilemättömiä miehet saattavat olla, miten he sanovat, ottavat ja tekevät haluamansa ajattelematta, varmistamatta tai kysymättä lupaa, ilman sen vakavampia seurauksia. Elän itse suhteellisen turvallisessa queerfeministihumanistikuplassa, mutta tietysti omassakin kaveriporukassa tulee vastaan näitä patriarkaalisia ajattelutapoja (kuten silloin ystävieni häissä kun miespuolinen kaverini meille muille sanoi morsiamen olevan kaveriporukkamme kaunein ja vilpittömästi yllättyi siitä, ettemme muut laita kavereitamme arvojärjestykseen ulkonäön mukaan).
Viime vuosina olen päässyt paljon helpommalla koska suosin suhteita naisien kanssa ja liikun eniten sateenkaaripiireissä, miesten antama huomio huomattavasti vähentynyt sitä mukaa kun tyyli on muuttunut femmestä maskuliinisempaan ja ʺhomompaanʺ suuntaan. Paitsi silloin kun tulee ilmi että tykkään naisista tai liikun tyttöystävän tai heilan kanssa, silloin tulee kysymystä että pääseekö mukaan tai saako katsoa, kielen heiluttelua, suhteideni vähättelyä jne. Kolme ensimmäistä liittyvät enemmän tai vähemmän tähän.
*
Olen 24-vuotias, kesätöissä ravintolassa. Miespuolinen kollegani rupeaa kommentoimaan naispuolisen kollegamme ulkonäköä ja ajattelee että me voimme yhdessä arvostella naisten ulkonäköä ja jutella ʺnaisistaʺ koska minulla on tyttöystävä ja olen kiinnostunut naisista.
*
Olen noin 23-vuotias, olen matkalla uuteen paikkaan ja olen vahingossa hypännyt väärään bussiin. Menen juttelemaan bussikuskin kanssa joka neuvoo miten pääsen oikeaan paikkaan, mutta ensin pitää mennä takaisin keskustaan. Jään etupenkille istumaan. Hän on ikäiseni, kivan oloinen, kunnes rupeaa kyselemään henkilökohtaisia kysymyksiä ja haluaa vaihtaa puhelinnumeroja koska ei vielä tunne ihmisiä kaupungissa. Olen skeptinen mutta ajattelen että se johtuu siitä että olen arka uusien ihmisten kanssa, päätän antaa hänelle numeroni. Tapaamme kerran, hän haluaa väkisin maksaa juotavani. Käy ilmi, että hänellä on tyttöystävä josta haluaa erota, muttei ennen kuin seuraava tyttöystävä on jo tiedossa. Kerron että minulla on jo tyttöystävä enkä halua uutta suhdetta. Hän sanoo ettei häntä haittaa ja vaikuttaa olevan sitä mieltä että kahden naisen välinen parisuhde ei ole vakavaa.
*
Opiskelijabileissä, noin 22-vuotiaana. Pussailen tanssilattialla toisen naisen kanssa. Kaksi miestä haluaa mukaan, yritämme olla kahdestaan mutta he tunkevat väliin ja toinen heistä rupeaa väkisin pussailemaan kanssani ja iskeydyn seinää vasten niin että sattuu.
*
Ekana opiskeluvuonna, kävelen kotiin myöhään yöllä lumisateessa. Ikäiseni mies on Suomessa vierailulla ja hukannut kaverinsa baarireissun jälkeen ja eksynyt matkalla nukkumapaikkaan. Hän pyytää apua, annan hänelle yöpaikan mutta käy nopeasti ilmi että hän haluaisi muutakin kuin vaan nukkua, muttei onneksi yritä muuta kuin halailla. Aamulla hän liukenee paikalta suht nopeasti, yhtäkkiä hän tietääkin mistä löytää kaverit. Näen hänet jonkin aikaa jälkeenpäin ja käy ilmi että tyyppi asuu vakituisesti Suomessa eikä mitenkään ollut eksynyt vaan halusi vaan jonkun sänkyyn. Tyyppi ei ollut mitenkään pahoillaan tästä valehtelusta.
*
Olen noin 7-vuotias. Minulla on ystävä, jonka luona en oikein halua olla koska isoveli (myöhäisteini?) ei jätä meitä rauhaan kun olen kylässä. Hän haluaa että istun hänen syliinsä kun istumme pöydän ääressä pelejä pelaamassa, mutta en halua koska hän aina ottaa peniksensä esiin ennen kuin istun. Joskus hän lukitsee minut ja itsensä vanhempien makuuhuoneeseen, jossa hän haluaa että istun hajareisin hänen päällään ja yritän painaa hänen käsivartensa alas, tai makaan hänen allaan kun hän tekee punnerruksia. Vaatteet pysyivät aina päällä mutta tajusin vasta vuosia myöhemmin mitä oikeasti oli tapahtunut.
*
Lukion viimeisellä käyn autokoulua. Kuulen kavereiltani huhuja limaisesta autokoulunopettajasta, joten osasin jotenkin henkisesti valmistautua. Opettaja on n. 40-vuotias mies, joka muun muassa kommentoi jalakulkijoiden ulkonäköä, sanoi että jos naisella on hyvä perse niin pysähdytään suojatien eteen ja annetaan kävellä yli. Ehdotteli mm jatkoja strippiklubille. Oli sitä mieltä että naiset ovat kauneimmillaan 17-vuotiaina (eli juuri oppilaidensa ikäisiä). Käsittelin tilannetta lähtemällä juttuun mukaan koska en tiennyt mitä muutakaan tehdä yksin hänen kanssaan autossa.
*
Lopuksi kertomus jolla on hieman kivempi loppu:
Pari vuotta sitten, kaveriporukan kanssa baari-iltaa viettämässä. Mukana on myös tyyppi, joka on muiden kaverieni kaveri, mutta joka minulle on ennen kaikkea luennoitsija yliopistolta. Illan päätteeksi olemme kaikki juoneet liikaa ja kävelemme kotiinpäin. Tyyppi kääntyy puoleeni ja lähestyy, tajuan mitä on tapahtumassa ja että hän aikoo suudella minua, en halua mutta en oikein pysty väistämään alkoholin takia. Emme ole yksin eikä tämä kestä kauaa, mutta asiasta jää paha mieli. Olen menossa juttelemaan tyypin kanssa ja kertomaan ettei tämä ollut ok, mutta tyyppi kuitenkin tajuaa pyytää minulta anteeksi seuraavan kerran kun näemme ennen kuin ehdin sanoa mitään. Annan hänelle anteeksi eikä asia jää häiritsemään.