Olen 36-vuotias nainen, ja tässä on minun seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön historiani. Omasta mielestäni nämä tapaukset eivät ole mitään pahoja, mutta on ollut todella vapauttavaa kirjoittaa näitä ylös. Eihän näitä enimmäkseen halua miettiäkään, ja varmasti on ollut paljon niin arkipäiväistä ehdottelua ja nimittelyä että se on unohtunut. Tässä kuitenkin päällimmäisenä mieleen muistuneita:

Kun olin noin 11-vuotias, isoenoni auttoi vanhempiani remontoimaan uutta taloamme ja sen takia hän asui meillä vähän aikaa. Hän oli meidän lasten mielestä mukava. Kerran kuitenkin olin omassa huoneessani kun huomasin isoenon olevan vastapäisessä kylpyhuoneessa, ja kylpyhuoneen ovi oli selkosen selällään. Hän seisoi siinä paikoillaan alasti, sukuelimet näkyvissä ja vain katsoi minua. Se ei ollut tavallista, en ollut koskaan nähnyt häntä alasti. Häpesin ja avasin nopeasti edessäni olevan vaatekaapin oven päästäkseni pois tilanteesta, pois näkyvistä. Tilanne ei toistunut, eikä hän sanonut minulle koskaan mitään siihen liittyvää. Minäkään en sanonut asiasta kenellekään, vaikka mielestäni se oli tarkoituksellinen ja epänormaali tilanne. Olisin tavallaan halunnut kertoa vanhemmilleni, mutta samaan aikaan pelkäsin että olisi kuulostanut siltä kuin tilanne olisi ollut aivan tavallinen (ovi unohtunut auki, ei mitään tarkoituksellisuutta) ja minä kuvitellut kaiken ja syyttänyt turhasta (syyttänyt mistä? onko väärin tulla nähdyksi alasti kylpyhuoneessa, kenties vahingossa?). Jotenkin likainen olo siitä silti jäi, ja tämän ohikiitävän hetken muistan päällimmäisenä kun ajattelen nyt jo edesmennyttä isoenoani.

Olimme parhaan kaverini kanssa vielä ala-asteella, kun kerran kirjastossa joku vanhempi epäsiistin oloinen mies tuli selittämään meille jotain epämääräistä siitä, miten on niin hankalaa kun naisilla klitoris on siinä ulkopuolella, että jos se olisi pillun sisällä niin sitten kyrpä osuisi siihen panemisen aikana. Nyökkäilimme vaivautuneina, meidät oli opetettu kohteliaiksi emmekä osanneet paeta tilanteesta, eikä kukaan lähistöllä oleva aikuinen tullut pelastamaan meitä, vaikka olen varma että useampikin ihminen kuuli äijän horinat.

Jo ala-asteella hitaasti kypsyviä tyttöjä haukuttiin laudoiksi, ja ylä-asteella tyttöjen muotojen arviointi ja yleinen huorittelu oli tosi yleistä. Samaten jotkut pojat arvioivat kovaan ääneen tiettyjen naisopettajien rintoja, eivätkä kaikki opettajatkaan puuttuneet tällaiseen puheeseen millään tavalla.

Olin 12 tai 13 kun isomummoni (josta pidin todella paljon) taputti minua kehittymässä olevalle rinnalleni ja sanoi että sullahan on jo isommat tissit kuin äidilläsi (ei ollut, eikä edelleenkään ole, vaikka se nyt ei olekaan tarinan pointti). Hävetti, ja tämäkin jäi pitkäksi aikaa mieleen ikävänä tapauksena. Samaan aikaan tällainen tapa puhua ja koskea on tainnut olla vanhemmilla sukupolvilla yleinen, ja siksi ei ole tuntunut siltä että siitä saisi loukkaantua. Eniten hävetti se, että vartaloni kehitystä arvosteltiin koko perheen kuullen. Tämä oli olevinaan normaalia, eikä kukaan puolustanut minua.

Olin ehkä jo lukiossa kun vanhempieni tuttavaperhe lapsineen oli kylässä. Oli kesä ja minulla melko avonainen toppi päällä. Kaadoin mehua tuttavaperheen pojalle, minua vuoden pari nuoremmalle. Pojan isä kommentoi naureskellen jotain siitä miten poika tuijotti rintojani. En tiedä tuijottiko vai ei, eikä sillä kai ole mitään väliä. Todella vaivaannuttava tilanne, jossa toisten neutraali kanssakäyminen seksualisoitiin, eikä kukaan puolustanut meitä nuoria mitenkään. Vanhempani ja nuorempia sisaruksiani oli läsnä. Häpesin että olin pukeutunut jotenkin väärin ja vetänyt huomiota itseeni väärällä tavalla ja vääriltä ihmisiltä. Ajattelin että vanhempani häpesivät minua, vaikka ehkä he häpesivät enemmän tahditonta vitsailua. Omaa lasta pitäisi silti puolustaa ja opettaa puolustautumaan häiritsevältä puheelta.