Ekaluokkalaisena 90-luvun puolivälissä menin usein koulun jälkeen mummolaan, jos pääsin koulusta aiemmin kuin vanhempani töistä. Mummu oli silloin vielä työelämässä, mutta pappa eläkkeellä, joten usein olimme hänen kanssaan kahdestaan ja katselimme tv:tä tai tein läksyjä. Muistikuvani ajasta ovat aika hatarat, mutta sen ahdistuksen muistan, kun liimauduin kerta toisensa jälkeen mummolan keittiön pöydän alle kauimmaiseen nurkkaan kun pappa jahtasi minua sanoen ”pappa kokeilee tisuja”.

Vielä monta vuotta papan kuoleman jälkeenkin nuo sanat ahdistavat.Viistoistavuotiaana risteilyllä olin ystävieni kanssa yökerhossa (siihen aikaan 2000-luvun alussa ikärajoja ei ehkä laivalla noudatettu niin tarkkaan). Siellä komea ulkomaalainen mies alkoi kehua minua kauniiksi ja nuo sanat upposivat täysin nuoreen, itsestään epävarmaan ja kokemattomaan tyttöön. Mies vei minut hyttiinsä, laittoi minut polvilleni ja pakotti ottamaan häneltä suihin. En uskaltanut sanoa ei, kun en tiennyt mitä siitä seuraisi. Miehen lauettua hytin ovi aukesi, ja sisään astui toinen, paljon vanhempi mies jonka seuralaiseni oli kutsunut hyttiin ”apajille”. Siinä vaiheessa onneksi pääsin livahtamaan pois hytin ovesta. Sitä uutta, reissua varten ostettua punaista avokauluksista paitaa en laittanut päälleni enää koskaan, koska uskoin pukeutumisellani myötävaikuttaneeni tilanteeseen.

Kahdeksantoistavuotispäivänäni olin juhlimassa ystävien kanssa yökerhossa. Pilkun jälkeen aloimme miettiä, kuinka pääsisimme kotiin, koska kenelläkään ei ollut rahaa taksiin. Paikalle sattui tuttu koulukaverimme, jonka kanssa olin sattumalta nuorempana tapaillut, mutta jonka kanssa emme olleet enää vuosiin olleet yhteyksissä. Hän lupasi viedä meidät autolla kotiin, ja niin ystävä toisensa jälkeen jäikin kyydistä, minut oli tarkoitus viedä viimeisenä. Viimeisen ystävän jäätyä pois kyydistä, seuraava muistikuvani on kun havahdun alasti likaiselta patjalta tämän pojan huoneen lattialta. Lamaantuneena tilanteesta aloin kerätä vaatteita päälleni ja pyysin häntä viemään minut kotiin. Seuraavana päivänä tapahtuneen jälkeen löysin sisältäni rikkinäisen kondomin. Tämän tapahtuman jälkeen en vuosikausiin enää halunnut juhlia syntymäpäiviäni, jotka aina muistuttivat siitä kerrasta, kun olin itse humalapäissäni saattanut itseni sellaiseen tilanteeseen – kieroutunutta, vai mitä? Jälkeenpäin on harmittanut, etten tehnyt asiasta rikosilmoitusta, en edes kertonut kenellekään kun häpesin itseäni niin paljon.